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CJEU RULING VAT – SECONDMENT OF STAFF BY A PARENT COMPANY TO ITS SUBSIDIARY 
 Based on EU rules reimbursements of secondment costs are subject to VAT (*) 

 

 

Italian VAT treatment of secondment 
The temporary placing, by an employer, of one or more 
employees at the disposal of another legal entity, for 
the purpose of carrying out a specific occupational 
activity in the employer’s own interests, constitutes 
secondment.  
In the event of secondment, the employer shall remain 
legally and financially liable for the worker, but the 
employment costs are charged to the receiving entity. 
With reference to the VAT treatment, the article 8 (35) 
of legge n. 67 — Disposizioni per la formazione del 
bilancio annuale e pluriennale dello Stato (legge 
finanziaria 1988) (Law No 67 laying down provisions for 
drawing up the annual and pluriannual budget of the 
State (Finance Law 1988)) of 11 March 1988 (Ordinary 
Supplement to GURI No 61 of 14 March 1988) (‘Law No 
67/88’) provides:  
“The lending or secondment of staff in respect of whom 
only the related cost is reimbursed shall not be 
regarded as relevant for the purposes of VAT” 
 

The dispute in the main proceedings and the question 
referred for a preliminary ruling of CJEU 
In 2004, Avir (Parent Co) seconded one of its directors 
to its subsidiary, San Domenico Vetraria, to hold the 
position of director of one of San Domenico Vetraria’s 
establishments. In that context, San Domenico Vetraria 
received invoices from its parent company showing 
amounts corresponding to the costs incurred for the 
seconded manager. When reimbursing Avir for the 
costs relating to the secondment, San Domenico 
Vetraria applied VAT for the purposes of the 
subsequent exercise of the right to deduct. 
The Italian tax authorities took the view that those 
reimbursements fell outside the scope of VAT since 
they did not concern supplies of services between a 
subsidiary and its parent company, with the result that 

it made an adjustment in order to recover the VAT 
deducted in that regard. 
 

Ruling of CJEU 
The Court ruled that the Sixth Directive must be 
interpreted as precluding national legislation under 
which the lending or secondment of staff of a parent 
company to its subsidiary, carried out in return for only 
the reimbursement of the related costs, is irrelevant for 
the purposes of VAT, provided that the amounts paid 
by the subsidiary to the parent company, on the one 
hand, and that lending or secondment, on the other, 
are interdependent. 
 

Which  are the impacts of this decision  
Based on the CJEU cases law a taxpayer can ask the 
judge to check if the national legislation is in 
accordance with the EU rules and the national judge 
should follow the CJEU ruling. The vice-versa i.e. the 
Italian tax authority asking the judge to follow the EU 
rulings is not allowed at the moment, considering the 
development of the CJEU case laws.  
Nevertheless, this ruling should be considered to 
analyze the transaction flows in a group of companies.  
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